top of page
HOLLAND MECHANICS

HOLLAND MECHANICS

Wouter & Maarten van Doornik (Directeur/Eigenaar)

“Een nieuwe impuls voor onze HR processen, alles weer up-to-date!”

“Wij waren op zoek naar een nieuwe impuls voor ons HR-beleid. Toen we Helene binnenhaalden kwam die impuls er daadwerkelijk. Ze heeft ons meegenomen in een avontuur van ontwikkeling en verbetering. 


Van het MT tot aan de werkvloer heeft ze ons voorzien van een nieuwe methode om het performance management gestalte te geven. Door middel van het betrekken van al onze werknemers in het ontwikkelen van een nieuwe bedrijfsmissie en visie is het gelukt om iedereen te motiveren voor hetgeen ze elke dag doen. Iedereen wordt blij van haar aanwezigheid in het bedrijf en krijgt energie van haar toewijding en vakmanschap. 


We hebben ook kunnen profiteren van haar netwerk, de HR experts van het Making Change Happen team, waardoor ook de basisprocessen en het administratieve gedeelte van onze HR weer helemaal up-to-date is. Na de pilot op de afdeling operatie gaan we komende periode vol vertrouwen verder met de resterende afdelingen binnen ons bedrijf.“"Veel meer bezig met de talentontwikkeling van onze mensen”


Wist je dat er elk jaar 120 miljoen fietsen worden geproduceerd wereldwijd? En dat in vrijwel alle fabrieken - van Azerbeidzjan tot Nieuw-Zeeland en van de VS tot in Chili - machines van Holland Mechanics staan voor de productie van alle gespaakte wielen?

De derde generatie van Doorniks staat momenteel aan het hoofd van deze 120 man tellende organisatie. En man mag je in dit geval letterlijk nemen, want heren zijn in dit bedrijf veruit in de meerderheid. Dat is ook hoe Maarten van Doornik, samen met broer Wouter vormt hij de directie, het omschrijft: “We zijn een echt mannenbedrijf. Jongens komen binnen als stagiair en blijven hier tot hun pensioen. We hebben een prettige werkomgeving met aandacht voor elkaar en plezier in het werk.”


Leiderschapsontwikkeling

“Zo’n jaar geleden hebben we toch de hulp ingeroepen van Making Change Happen op verzoek van onze nieuwe manager Operations. Helene heeft hem toen enorm vlot geholpen om de begeleiding en sturing binnen zijn team op orde te krijgen. Daar is het vervolgens niet bij gebleven. Omdat we zagen dat de aanpak van Making Change Happen z’n vruchten afwierp, zijn we daarna ook met de afdeling R&D en het MT aan de slag gegaan. En nu zijn we ook in de managementlaag onder het MT bezig met onze nieuwe vorm van personeelsbeleid.”


Gestructureerdere vorm van personeelsbeleid

“We hebben echt wel flink wat stappen gemaakt het afgelopen jaar. Dingen waar we ons vanwege alle dagelijkse beslommeringen eigenlijk nooit mee bezighielden, maar die toch belangrijk zijn om eens te bespreken en te benoemen. Zo hebben we onze missie en cultuurwaarden weer eens duidelijk geformuleerd. Maar zijn er ook hele basale dingen eindelijk opgepakt: een update van het personeelshandboek, administratie van contracten. Het mooie van de aanpak van Making Change Happen is dat zulke processen niet alleen binnen het MT plaatsvinden. Iedereen denkt mee. Door de hele organisatie heen is er meer aandacht besteed aan alles op het gebied van personeelsbeleid, op het gebied van mensen. Het past ook bij het bedrijf om hier op dit moment meer aandacht aan te geven. Want ondanks de coronacrisis groeien we gestaag door. We nemen veel nieuwe jonge mensen aan, we betrekken een nieuw pand op een mooie locatie en we willen sowieso zichtbaarder zijn. Dan is het ook belangrijk dat iedereen zich bewust is van ons DNA, zich onderdeel voelt van het bedrijf.”


Talenten en prestaties

“Een van de belangrijkste veranderingen daarnaast is dat we veel meer bezig zijn met talentontwikkeling van onze mensen. Hiermee werken we echt aan de kwaliteit van het bedrijf. We kijken naar welke ambities onze mensen hebben en bieden daardoor veel meer kansen aan ons personeel om te groeien, zodat er ook steeds meer verantwoordelijkheden gedelegeerd kunnen worden. We waren altijd al best mensgericht, maar met de handvatten die Helene aanreikt, zijn we nu veel bewuster bezig met ons belangrijkste kapitaal, namelijk onze mensen. Dit biedt echt een nieuwe dimensie en natuurlijk mooie kansen voor ons personeel om zich verder te ontwikkelen.“

Meer communicatie


“We hebben ingevoerd dat er eens per kwartaal prestatie en talentgesprekken plaatsvinden.

In de eerste ronde prestatie en talentgesprekken is gekozen om Helene te laten deelnemen, zo werd een vliegende start gemaakt en werden managers nog gecoacht tijdens de gesprekken. Dit zet direct een hoge standaard neer in de gesprekken en geeft inzicht waar de managers nog ontwikkeld kunnen worden.

De gesprekken worden zeer positief ontvangen door onze mensen, het geeft duidelijkheid en richting.


We praten daardoor dus ook veel meer, we zijn communicatiever. Op zich natuurlijk niet verkeerd in zo’n mannenorganisatie. Als directeur merk ik dat ook. Niet dat ik vroeger niet met mensen sprak, helemaal niet, maar zoiets als de weekstart die de managers tegenwoordig houden – waar staan we, wat doen we-, voegt echt waarde toe. Iedereen is weer even bijgepraat. Het zijn voorbeelden van de ‘zachte kant’ die Helene heeft binnengeloodst. Maar, begrijp me niet verkeerd; zacht, maar niet soft! Ze houdt heel strak het grotere geheel in de gaten en houdt ons voortdurend bij de les. Strategische focus, de ‘why’ van ons bedrijf. En zo dwingt ze ons ook telkens weer om transparant te zijn naar de rest van de organisatie toe.”


Sparring partner

“Tot nu toe hadden we nooit een eigen HR afdeling. Op zich hoeft dat ook niet wanneer we op deze manier gebruik kunnen maken van Making Change Happen. Zo eens in de twee weken hebben we nu iemand een dag over de vloer als een soort vliegende keep en coach. We doen bijvoorbeeld nog steeds zelf de werving en selectie van nieuwe mensen. Maar waar nodig kan een van de HR experts van Making Change Happen even meekijken naar wat voor persoon we nu precies nodig hebben. Ook schuift Helene of de recruiter soms aan bij een gesprek voor coaching on the job of een tweede sollicitatieronde. We werken nu iets langer dan een jaar samen met Making Change Happen en er is echt al veel veranderd. Zo’n externe partij vergemakkelijkt dat, daar ben ik van overtuigd. Daar waar wij vaak meegezogen worden in de waan van de dag kijkt Making Change Happen over onze schouder mee en in de HR agenda en brengt hier een ritme aan, dat ontzorgd.


Tenslotte is het zo nu en dan gewoon lekker om te sparren met iemand van buiten met een flinke dosis kennis en enthousiasme.” Making Change Happen!


www.hollandmechanics.com

bottom of page