top of page
  • Foto van schrijverHelene Mandersloot

Thuiswerken, te waardevol om mee te stoppen

Zodra het kon, en in veel gevallen al eerder, schoten veel bedrijven direct in de pre-corona stand: weer terug naar ‘met z’n allen op kantoor’. Ik las een mooi artikel over waarom we dat nou juist niet zouden moeten doen.


In ‘The Business Case For Remote Work’ wordt door Corporate Rebels uitgelegd waarom – gebaseerd op een uitgebreid artikel van Global Workplace Analytics – werken op afstand ‘here to stay’ is.


Over de hele wereld heeft tijdens de pandemie een prachtig ‘field experiment’ plaatsgevonden, want op welke andere manier had er ooit, zóveel data verzameld kunnen worden over thuiswerken?

Nu pleit deze business case zeker niet voor totaal thuiswerken, het laat heel duidelijk zien wat de winst is van remote work. Zowel voor werknemer, werkgever, de samenleving en de leefomgeving.


Voor de werkgever is er veel minder tijdverlies door minder woon- werkverkeer en blijkt thuiswerken hogere productiviteit, minder stress en ziekteverzuim op te leveren. Zelfs als mensen de helft van de tijd minder naar kantoor komen, werken deze positieve gevolgen van thuiswerken nog steeds door.

Je kunt je voorstellen wat dit voor de werkgever betekent. Op den duur minder kantoor- of bedrijfsruimte, minder kosten vanwege lager verzuim, hogere productiviteit.


Waarom dan toch weer dagelijks met z’n allen op dat kantoor zitten?

Ik snap het wel hoor. Veranderen kost tijd. En je hebt er een plan voor nodig. En vaak ook wat hulp van buitenaf. We zaten gedwongen met z’n allen thuis te werken. (Vergeet overigens niet dat dit voor veel mensen wél veel stress heeft opgeleverd.) Nu dat niet meer hoeft, schieten we als een oud elastiek terug in de vertrouwde stand. Fijn met z’n allen weer bij elkaar. Met alle afleiding, met de reistijd en daaraan verbonden stress en verlies van ‘dure privétijd’ en met steeds duurdere autokilometers! We zijn alweer vergeten wat de positieve effecten van de ‘tijdelijke thuissituatie’ waren.


Wil je nu het beste van twee werelden? Aan de ene kant de verbondenheid met elkaar, blijven bouwen aan de bedrijfscultuur, de sessies samen waarbij de creativiteit harder vloeit dan wanneer je naar een scherm zit te turen. Met aan de andere kant de flexibiliteit van het thuiswerken. De ruimte en vrijheid – kwaliteit van leven – die het biedt aan werknemers en zoals bleek, waar ze eigenlijk verdomd weinig misbruik van hebben gemaakt. De mogelijkheid om ongestoord aan een klus te werken. Mensen faciliteren die het gedwongen thuiswerken als een zegen hebben ervaren.


Hiervoor heb je een nieuwe manier van werken nodig. Waarbij je die twee werelden, die misschien zo tegengesteld lijken, in elkaar kunt schuiven. Schuif je wel, maar komen de werelden maar niet bij elkaar?


We helpen je graag!

0 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page