top of page
  • Foto van schrijverHelene Mandersloot

Wees de eerste volger

Dit prachtige filmpje 'Dancing guy' laat zien hoe je in no time een beweging op gang krijgt, al moeten daarvoor wel een paar ingrediënten zijn. Startend met een leider die het lef nodig heeft om alleen te staan ​​en er belachelijk uit te zien.

Maar als dat wat hij doet heel eenvoudig is, als het makkelijk te kopiëren is, dus als de leider makkelijk te volgen is, kan dat maar zo de start zijn.


Nu komt de eerste volger met een cruciale rol: hij laat iedereen publiekelijk zien hoe je moet volgen. Merk op dat de leider hem als gelijke omarmt, dus het gaat niet meer om de leider - het gaat om hen, meervoud. Merk op dat hij zijn vrienden oproept om mee te doen. Er is lef voor nodig om een ​​eerste volger te zijn! Jij valt op en trotseert de eventuele spot van de anderen om je heen Een eerste volger zijn, is een ondergewaardeerde vorm van leiderschap. De eerste volger verandert een eenzame gek in een leider. Als de leider de vuursteen is, is de eerste volger de vonk die het vuur maakt.


De tweede volger is een keerpunt: het is het bewijs dat de eerste het goed heeft gedaan. Nu is het niet een eenzame dwaas, en het zijn ook geen twee dwazen. Met z'n drieën zijn ze een groep en de groep is nieuws.


Een echte beweging moet openbaar zijn. Zorg ervoor dat buitenstaanders meer zien dan alleen de leider. Iedereen moet de volgers zien, omdat nieuwe volgers volgers nabootsen - niet de leider. Nu komen er nog 2, en dan nog 3. Nu hebben we momentum. Dit is het omslagpunt! Nu hebben we een beweging!


Naarmate meer mensen erin springen, is het niet langer riskant. Ze zullen niet belachelijk worden gemaakt, ze zullen niet opvallen en ze zullen deel uitmaken van de massa, als ze zich haasten. De volgende minuut zul je de rest zien die liever deel uitmaakt van de menigte, omdat ze uiteindelijk belachelijk gemaakt worden als ze niet meedoen.


En zo ontstaat een beweging!


Een korte samenvatting:


Als je het equivalent bent van de shirtloze dansende man, helemaal alleen, onthoud dan hoe belangrijk het is om je eerste paar volgers als gelijken te koesteren. Maak duidelijk dat het over de beweging gaat, en niet over jou.


Wees openbaar. Wees gemakkelijk te volgen!


Maar de grootste les hier: heb je het begrepen? Leiderschap wordt oververheerlijkt.


Ja, het begon met de shirtloze man, en hij krijgt alle eer, maar je zag wat er echt gebeurde:

Het was de eerste volger die een eenzame gek in een leider veranderde.

Er is geen beweging zonder de eerste volger.

Er wordt ons verteld dat we allemaal leiders moeten zijn, maar dat zou echt ineffectief zijn.


De beste manier om een ​​beweging te maken, als het je echt kan schelen, is door moedig te volgen en anderen te laten zien hoe ze moeten volgen. Als je een eenzame dwaas vindt die iets geweldigs doet, heb dan het lef om de eerste persoon te zijn die opstaat en meedoet.

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page