Werken is topsport. Niet dat u op hoog niveau allerlei lichamelijke oefeningen uitvoert, waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden. Maar meer dat u na een piekmoment ook uw rust moet pakken.
Voor de gelegenheid mag u zichzelf vergelijken met Daphne Schippers, Kiki Bertens, Steven Kruiswijk of Max Verstappen. Wees gerust, ik verwacht echt geen prestatie van u waarbij u op uw wielrenfiets in de Italiaanse Dolomieten met de besten ter wereld mee omhoog rijdt, dat u op de 200 meter sprint om Olympisch goud strijdt of dat u met 300 kilometer per uur door de straten van Monaco scheurt. Want daar gaat de vergelijking al snel mank. Maar waar u wel de parallel mag trekken, is in het leveren van een topprestatie. In het pieken op het juiste moment.
Op uw best zijn
Dat probeert u ook. In uw dagelijkse werk, in het contact met uw klanten, kent u ongetwijfeld ook van die piekmomenten, van die momenten waarop het extreem druk is. Een periode waarin u op uw best moet zijn. U hebt zich namelijk een aantal doelen gesteld in uw werk. U wilt er zijn voor uw klant wanneer deze u nodig heeft. Van elk contact met uw klant wilt u een waardevol contact maken. En als het even kan, leidt elk contact ook nog tot nieuwe omzet. Maar wat als uw klant u ’s nachts nodig heeft? Of als meerdere klanten kort na elkaar een beroep op u doen en u langere tijd op de toppen van uw kunnen moet lopen? Dan moet u op tijd voldoende rust pakken, ontspannen en uw hoofd leegmaken. Dat doen Daphne, Kiki, Steven en Max ook.
Tijd voor u zelf
Hoe u dat doet? Hoe u vitaal en energiek blijft en in staat om uw doelen te realiseren zonder teveel te werken? Dat is helemaal aan u. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u een periode van hard werken afwisselt met tijd voor u zelf, voor uw gezin. Dat u voldoende slaapt en dat u voldoende beweegt of sport. In dit kader past ook dat u zorgt voor een verantwoorde voeding en dat u overgewicht voorkomt. Zo blijft u namelijk fit. Een fit iemand levert doorgaans een betere prestatie en is beter inzetbaar dan iemand die ‘roofbouw’ pleegt op zijn lichaam. Die verantwoordelijkheid ten aanzien van uw vitaliteit moet u zelf nemen.
Hulp van een goede coach
Heeft u er moeite mee die verantwoordelijkheid te nemen of valt het u zwaar om vitaal te blijven, vraag dan bijvoorbeeld uw manager om hulp. En bent u zelf manager, wees er dan voor uw mensen. Zij kunnen uw hulp goed gebruiken. Een topsporter heeft immers ook een goede coach aan zijn zijde.
Wat een goede coach hierin onderscheidt van een slechte? Een goede manager durft verantwoordelijkheid te geven ten aanzien van vitaliteit en work-life-balance, want daar hebben we het over. Een goede manager spreekt doelen met u af, bewaakt de voortgang en spreekt u aan op al dan niet behaalde resultaten. Maar hij durft u ook de ruimte (lees: verantwoordelijkheid) te geven om naar eigen inzicht te bepalen hoe u die doelen gaat behalen en dus ook hoe u uw werkweek het beste in kunt vullen. Met elkaar in dialoog blijven hierover is natuurlijk key.
Ziet uw manager dat u de kantjes ervan afloopt of juist ‘buitensporig’ veel uren aan uw werk besteedt, dan bespreekt hij dat met u. En als hij écht goed is, dan wijst hij u op de mogelijkheden van het vitaliteitsprogramma dat uw werkgever aanbiedt in het kader van goed werkgeverschap. Denk daarbij aan deelname aan een gezondheidsonderzoek, sportactiviteiten, fitness, mindfulness trainingen, cursussen om gewicht te verliezen, workshops over work-life balance, carrière en kids, stressmanagement en slaap. Of aan het bezoeken van een inhouse fysiotherapeut bijvoorbeeld.
Maar wat uw manager en werkgever ook allemaal voor u in petto hebben, u moet het wel zelf doen. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen prestaties. Net als Daphne, Kiki, Steven en Max.
Comments